У книгах та Інтернеті є чимало хорошого матеріалу, що висвітлює тему прославлення і поклоніння Богу. У більшості віруючих є особистий досвід, спираючись на який, вони можуть сформулювати, що ж таке хвала Богу. Не секрет, що є люди, для яких хвала – це всього лише слова пісні, накладені на сучасну музику, що викликають багато позитивних емоцій. Для когось прославляння залежить від обставин або, гірше того, пов’язане виключно з церковним зібранням.

На мій погляд, є плутанина в питанні, що є причиною хвали, і що або хто спонукає людину прославляти Бога. Відповівши на це питання, багато що стане на свої місця.

Отже, що мене спонукає прославляти Господа? Що є джерелом натхнення? Тільки Писання може дати вичерпну відповідь. Забігаючи наперед і звернувшись до книги Одкровення, ми бачимо, коли люди або ангели бачили Бога, вони вигукували в захваті або схилялися в благоговінні перед Ним.

Прочитавши уривок з Послання до Римлян 11: 25-36, ми бачимо, що цей текст відкриває милість Божу до Ізраїлю і язичників. Апостол Павло показує Божий шлях порятунку для язичників і стверджувально говорить: “… увесь Ізраїль спасеться”. Він попереджає, що прийде день, коли двері для порятунку язичників закриються і сучасний світ увійде в нову визначену Богом фазу життя. Павло пише:

 

30 Бо як і ви були колись неслухняні Богові, а тепер помилувані через їхній непослух,

31 так і вони тепер спротивились для помилування вас, щоб і самі були помилувані.

32 Бо замкнув Бог усіх у непослух, щоб помилувати всіх.

 

Завершуючи пояснення цих істин, апостол Павло вигукує:

 

33 О глибино багатства, і премудрости, і знання Божого! Які недовідомі присуди Його, і недосліджені дороги Його!

34 Бо хто розум Господній пізнав? Або хто був дорадник Йому?

35 Або хто давніш Йому дав, і йому буде віддано?

36 Бо все з Нього, через Нього і для Нього! Йому слава навіки. Амінь.

 

Павло не без причини почав вигукувати, радіти і хвалити Бога. Його захоплення і прославляння стали результатом одкровення про Бога і Його милості до Ізраїлю і язичників. Одкровення викликало хвалу зсередини! Я приходжу до дуже ясного висновку: хвала – це реакція на одкровення про Бога! З цієї причини ми можемо прославляти Бога навіть без інструментів, в будь-яких обставинах і в будь-якому стані. При цьому хвала може відрізнятися своєю інтенсивністю і емоційної складовою. Якщо хтось пізнає Бога, і Він відкриється йому по-новому, тоді у нього є все необхідне для гідної хвали і поклоніння.

Справедливості заради хочу також відзначити, що іноді нам потрібно наказувати своїй душі славити Бога, але це не може бути стилем життя. Якщо хвала буде завжди за наказом, одного разу ви втомитеся і припините робити це.

Отже, важливо відкрити Біблію і докласти зусиль в читанні і молитві, щоб побачити і пізнати Бога. І як написано в книзі Одкровення, вбачаючи Господа, важко залишитися пасивним і байдужим. Одкровення про Нього навчить хвалити і поклонятися Йому!

Не забувайте, хвала – це реакція на одкровення про Бога!

 

Джерело: danilevskiy.org